Aki már belekóstolt egy vízitúra varázslatos világába, nem tudja elfeledni azt. Idén is szétszéledünk a szélrózsa minden irányába, hogy minél változatosabb folyókon evezzünk. Aki újra eljön, fel tudja eleveníteni, meg tudja ismételni a korábban szerzett élményeket.

Egy kis segítséget nyújtunk, hogy melyik folyón mire számíthat az, aki eljön velünk egy vízitúrára. A vízitúrákat nagyobb csoportok jelentkezése esetén bármely időpontban megszervezzük. Amennyiben a csoport létszáma kisebb, mint 15 fő, akkor az alábbi időpontokat ajánljuk.

Vízitúra gyerekekkel
Vannak aprónépek a családban, és miattuk, bárhogy is vágynak a család többi tagjai egy vízitúrára, nem mernek nekiindulni? Nekik találtuk ki ez a „túrát”, ahol ötvözzük egy vízitúra minden, gyerekek számára nyújtott előnyét, de kiiktatjuk a kényelmetlen, kockázatos, kellemetlen elemeket. Így ez kitűnő alkalom, hogy a család minden tagja kipróbálja, milyen egy vízitúra hangulata, a kenuba beszállás, kiszállás, az evezős mozdulatok, egyáltalán, mi a jó az egészben. És ha elsőre nem jön be, akkor sincs baj, a táborban egész nap lehet játszani, akár úgy is, hogy a nagyobb gyerekek közben eveznek. Lényeg, hogy ne evezzünk egy nap túl sokat, mert az a cél, hogy a gyerek megszeresse a mozgást, a természetet, a vizet.
A Budapesthez közeli Szigethalmon, a Ráckevei(Soroksári)-Duna egyik mellékágában, állóvíz mellett táborozunk. A táborhelyen 4 ágyas, fürdővel és konyhával felszerelt faházak állnak rendelkezésre, ám aki sátorozni szeretne, arra is van lehetőség.
Időpontok:
2016. július 16-17.
2016. július 30-31.
Részletes túrakiírás:
https://vizitura.hu/vizitura-gyerekekkel/

Dráva
A hazai folyók fejedelme. Ellentétben az előzőkkel, a nagy folyóink közé tartozik, szépsége azonban nem is ebben rejlik. Az érintetlen partvidék a Duna-Dráva Nemzeti Park része, ahol minden egyes fa és fűszál, kavicszátony és rét védett. Így a Drávát másként nem is lehet megismerni, csak egy vízitúra során. A hegyek felől érkező folyó nagy íveket leírva kanyarog, miközben hol Magyarország, hol Horvátország területén evezünk.
A Dráva egy kicsit más, mint a még ismertebb hazai folyók. Itt a természet sokkal eredetibb állapotában maradt fenn, hála a közelmúlt történelmének. A háborítatlan vidék persze ma is őrizetre szorul, de a vízitúrázók szerencséje, hogy ez az őrizet nem elzártságot jelent, hanem annak lehetőségét is, hogy az erre járók megismerkedjenek a folyóval. A nemzeti park minden táborhelyen tűzrakóhelyeket, padokat és WC-ket épített, így nem lehet panaszunk a sátorozásra.
A túra Őrtilosból indul (a falu 25 km-re van az M7-es autópályától) és Drávaszabolcson ér véget (30 km-re az M60-as autópályától és Pécstől, 8 km-re Harkánytól).
A Drávát inkább kaladvágyóknak ajánljuk, de megijedni nem szükséges, nincsenek komoly veszélyek, az élmények pedig kárpótolnak minden helyzetért.
Időpont:
2016. augusztus 10-15.
Részletes túrakiírás:
https://vizitura.hu/drava-vizitura/
További szabad Dráva vízitúra időpontok:
https://vizitura.hu/szabad-drava-vizitura-idopontok-meg-iden/

Zrmanja Kanyon-vízitúra
A kakukktojás sok mindenben eltér a korábbi vízitúráktól. A Zrmanja folyó Horvátországban található, Zadar közelében. A hegyvidékről érkező vízfolyás alsó, szelíd szakaszán evezünk végig. A víz itt már alig folyik, cserében olyan áttetsző, mind a tengervíz. És ha még ez nem lenne elég, az élményeket a partvidékek teszik teljessé. A folyó torkolat előtti kilométerei egy meredek sziklákkal övezett, kopár kanyon-völgyön át vezetnek. A vadnyugathoz hasonló táj izgalmas látványt nyújt, és végül a tengeröbölbe érkezünk, ami szintén nem mindennapi élmény. A túra másik napján pedig a folyó utolsó vízeséséhez evezünk, és veszélytelenül megcsodáljuk a raftingosok által is kedvelt zúgók egyikét, amely szintén merész sziklafalak között helyezkedik el. Bár a környék további látnivalókat is kínál, az igazi látvány maga a kanyonvölgy, amelyet egy rövid autós kirándulással fentről is meg lehet tekinteni. A táj annyira hasonlít a vadnyugatra, hogy korábban ez volt a forgatási helyszíne a Winnetou-filmeknek is.
Időpont:
2016. szeptember 3-4.
Részletes túrakiírás:
https://vizitura.hu/kanyon-vizitura/

Ráckevei(Soroksári)-Duna
A Duna tekintélyes mellékága Budapestről indul, így könnyen megközelíthető. A szinte teljesen álló vízen gazdag élővilág, sűrű nádasok és vízimadarak tarkítják a tájat. A partok mentén üdülők, horgásztanyák sora, és ami nem mellékes, kitűnő homokos strandok és kellemes kempingek kísérik a folyót. Ajánljuk baráti társaságoknak, de családoknak is. Igazi kikapcsolódást nyújt azoknak is, akiknek nincs idejük messzebb utazni.
Időpontok:
2016. szeptember 10-11.
2016. október 22-23.
Részletes túrakiírás:
https://vizitura.hu/rackevei-soroksari-duna-vizitura/

Vajas-fok
A Kalocsától induló apró vízfolyás a Duna egykori árterületén kanyarog. Hangulatos, növényzettel gazdagon borított partvidéke szintén valódi kikapcsolódást nyújt. A folyócska merész kanyarulatokkal, ám igen lassan halad déli irányba. Kisebb-nagyobb nádasok és néha egy-egy falu szegélyezik a partokat a tipikus alföldi tájon, a Kalocsai-Sárközben. Különösen szép Dusnok környéke, ahol kiszélesedik a folyó, partjai ligetes jellegűvé válnak, a falu központját elérve pedig egy aprócska homokos strandot is találunk. Ez után egyre sűrűbb erdőségeken evezünk keresztül, míg elérjük a Dunát, melynek túlsó oldalán a Gemenci-erdőben folytatjuk utunkat. A túra Baján ér véget.
Meghirdetett időpontjaink nincsenek, így megfelelő érdeklődés esetén bármely időszak számításba jöhet.
Részletes túraleírás:

Vajas-fok vízitúra-kóstoló az Alföld peremén

Bodrog
Sokan Magyarország legszebb folyójának tartják. Az előzőekhez képest nagy méretű, de hasonlóan lassan hömpölyög. A túra során érintjük Sárospatakot, a Tokaj-hegyaljai borvidék déli peremvidékét, továbbá bejárjuk a Tisza és a Bodrog által közrezárt, szigorúan védett Bodrogzug területét, ahol a kis csatornákról igen gazdag madárvilág tárul a szemünk elé. A történelmi hangulat ezután tovább fokozódik. Az egykori Rákóczi-birtokok vidékén haladva Tokajnál érjük el a Tiszát. Ezt a túrát nem csak baráti társaságoknak, ínyenc borkóstolóknak ajánljuk, hanem a békés vízre tekintettel kisebb gyerekes családoknak is, bár az itt is előnyös, ha a család korábban már evezett együtt vízitúrán.
Időpont:
2016. augusztus 4-7.
Részletes túrakiírás:
https://vizitura.hu/bodrog-vizitura/

Marcal
Kevesek által ismert folyó, amely a Bakonyban ered. Mi az alsó, legbékésebb szakaszát járjuk be: a Pápához közeli Malomsoktól indulunk és Győrbe érkezünk. A Marcal itt már lelassul, így békés, szelíd folyó. Szabályozott medrét változatos növényvilág szegélyezi: eleinte inkább nád és sás, majd amikor kanyargóssá válik a folyó, árnyékot adó galériaerdők, a víz fölé hajoló fák is megjelennek. A Bakony és a Kisalföld határán járunk, így az állatvilág is változatos. Gyakran látni őzeket a parton, de ennél is izgalmasabb a kis hódok nyomait megfigyelni: a fák törzsén látványosa rágás-nyomok jelzik, hogy a közelben hód-családok laknak. A két napos túra során a szállás egy vadászházban lesz. A második napon, a Marcalon végigevezve a már megszelídült, méltóságteljesen kanyargó Rábán érkezünk Győrbe. Aki már több felé járt az országban vízitúrázni, azoknak kifejezetten ajánljuk a Marcalt, hiszen egy megszokottól eltérő folyóval találkozhatnak. A távolságok itt sem nagyok, így gyerekes családok számára is bátran ajánljuk.
Részletes túrakiírás:
https://vizitura.hu/marcal-vizitura/