Vízitúrázni minden évszakban különleges élmény. Azonban akkor, amikor a természet nem a legkegyesebb hozzánk, akkor cserében rejtett arcát is megmutatja nekünk. Benézhetünk a parti növényzet közé, a lomb nélküli fák ágai sem rejtegetnek meglepetéseket. De minket is figyelnek kíváncsi szempárok. A kristálytiszta patakban aranyhalak (sügérek) úszkálnak a kenu alatt, a parton meg mocsári teknősök és néha jégmadarak szegezik ránk ijedt tekintetüket. Aztán megjelennek a kormoránok és a hattyúk is.

Hát ezért megyünk minden hétvégén vízitúrázni a Hévíz-patakra. A meleg vízű pataknak mindegy, hogy forró nyár vagy fagyos tél van éppen. A tóból bőségesen csordogál a gyógyvíz a Kis-Balaton irányába. És közben jó melegen tartja a lebegő és úszó növényeket, többek között a tavirózsákat. És minél hidegebb van, annál nagyobb a pára a patak felett, annál inkább misztikus a hangulat. Ha pedig éppen süt a Nap, akkor az jólesően melengeti arcunkat.

A patak partja szokatlanul változatos. Elsőként egy mocsárvidéken haladunk, majd egy kisebb legelőt keresztezünk, aztán pedig sűrű ártéri erdők és nádasok szegélyezik utunkat. A vállalkozó szellemű túrázó pedig csak csodálkozik, hisz nem gondolta volna, hogy milyen jót lehet vízitúrázni télen is.

Nem mindenki tudott eljönni velünk evezni a Hévíz-patakra. Akik ott voltak, nem bánták meg. Aki nem jártak még arra, azok vagy hallgatnak invitálásunkra, vagy ha nekünk nem hisznek, akkor megnézhetik a Magyar Televízió munkatársainak útját a patakon.

A tévések gondoltak egyet, és megmutatták ország-világnak, hogy ha Hévíz, akkor nem csak a gyógyfürdőre kell gondolni. És ha tél, akkor nem csak a jó meleg szobában kell ülni! Elkísérték a vízitúra csapatot, hogy az egyszerű túrázó szemével bemutassák, miféle látványban lehet része annak, aki nem retten vissza a látszólagos nehézségektől, és néhány órára vízitúrázóvá válik.

Az ajánlatunk: ha eljöttök a Hévíz-patakra, ugyanazon az útvonalon evezhettek végig, ahol a tévések is végigmentek! Bárki meg tudja csinálni. És nektek még aggódni sem kell, hogy a vízbe ejtitek azt a méregdrága kamerát…

Az M2 összeállítása ide kattintva tekinthető meg:
https://www.petofilive.hu/video/2018/02/12/heviz-telen-is-remek-kikapcsolodast-nyujt/

Forrás:
M2/Petőfi TV