Iskolai csoportok, egyesületek, alapítványok számára ír ki pályázatot hamarosan a Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős Kormánybiztosság. A program lényege, hogy az általános és középiskolás diákokkal minél szélesebb körben megismertessék a vízitúrázást, továbbá a minden részletében előkészített és megszervezett túrák révén levegyék a szervezés terheit a pedagógusokról.

A teljes nyári szünidő alatt megvalósuló vándortáborokra 6 napos turnusok keretében lehet jelentkezni. A gyerekeket és a pedagógus kísérőket képzett túravezetők vezetik táborhelyről táborhelyre, ahol előre kiépített sátortáborokban fogják tölteni a nyári éjszakákat. A válaszható vízitúrák a Felső-Tiszán, a Szigetközben és a Mosoni-Dunán lesznek. A Felső-Tiszán Vásárosnamény és Tokaj, valamint Szabolcsveresmart és Tokaj között, a Duna szigetközi mellékágrendszerében Kisbodak és Ásványráró között, míg a Mosoni-Dunán Rajka és Győr között evezhetnek a gyerekek. A túrák során elsajátíthatják a táborozáshoz szükséges ismereteket, és megtanulják az evezés fortélyait, miközben egész napjukat a természetben töltik, távol a civilizáció káros hatásaitól.

A vízitúrák vándortábor jellegűek, de egyes helyeken több napot is eltöltenek a csoportok. A 6 nap (5 éjszaka) időtartamú vízitúrák teljes ellátással kerülnek megszervezésre, tehát a szülőknek többletköltséggel nem kell számolniuk. Az egyes vízitúrák ára egy főre 17.500 Forint lesz a gyerekek számára, a kísérő pedagógusok pedig brutto 10.000 Forint napidíj juttatásban részesülnek turnusonként.

A programnak ez lesz a kísérleti éve, a szervezők bíznak abban, hogy 2017-ben minél többen veszik igénybe ezt a viszonylag olcsó táborozási formát.

A Vándortábor 2017 nevű program szervezői közé tartozik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, az Országos Erdészeti Egyesület, valamint a Testnevelési Egyetem.

A vízitúrák mellett gyalogos erdei vándortáborok is meghirdetésre kerülnek. Ezekre a táborokra a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben fog sor kerülni. A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok földrajzi, történelmi és kulturális szempontból is megismerjék az ország egyes részeit, miközben fizikai kihívásokban is lesz részük.

A program részleteiről és a jelentkezés feltételeiről a hamarosan induló www.vizivandor.hu és www.erdeivandor.hu honlapokon lehet majd tájékozódni, de itt, a vizitura.hu-n is folyamatosan beszámolunk a fejleményekről, és tanácsokat adunk a pályázni szándékozó iskoláknak.