A legdélebbi folyónk. Itt szinte garantált a jó idő. De a jó hangulatú vízitúra mindenképpen. A Dráva is az Alpok vizét hozza, de jóval szelídebben, mint a Rába, hiszen mire eléri Magyarországot, már alföldi folyóvá alakul.

Petőfit azonban nem tudná becsapni, hisz mégsem olyan, mint a Tisza. A Dráva, bár hasonlóan nagy kanyarulatokat ír le, mindezt bátrabban teszi, gondoskodik arról, hogy a vízitúrázók számára kényelmes legyen a haladás. És amit a természet még hozzáadott, azzal lesz teljes a kép. A kanyargás nyomán itt is vannak omladozó partoldalak, homokzátonyok, kisebb-nagyobb szigetek, és végig a parton rengeteg erdők. Aki a vízen van, valóban úgy érezheti, hogy a természet mindent megad a pihenéshez. Hisz ha nem elégszünk meg a növényekkel, az állatvilág is bőségesen hagyja, hogy rácsodálkozzunk. Főleg a vízimadarak élnek itt nagy számban.

A Dráva egy kicsit más, mint a még ismertebb hazai folyók. Itt a természet sokkal eredetibb állapotában maradt fenn, hála a közelmúlt történelmének. A háborítatlan vidék persze ma is őrizetre szorul, de a vízitúrázók szerencséje, hogy ez az őrizet nem elzártságot jelent, hanem annak lehetőségét is, hogy az erre járók megismerkedjenek a folyóval.

A folyó magyar oldalának nagy része ugyanis a Duna-Dráva Nemzeti Park területe. És mint szigorúan védett terület, azt ígéri nekünk, hogy sok kinccsel szolgál, azonban nekünk is be kell tartanunk néhány szabályt cserében.

Erdők, mezők növényei, kétlábúak és négylábúak… Ők voltak itt előbb, így túrázóként kissé hozzájuk kell igazodnunk. Ezért a Drávára nem mehetünk bármikor, kedvünk szerint vízitúrázni sem. A nemzeti park, mint a helyi élővilág megbízottja, segít összehozni a feleket. És főleg nem engedi, hogy az ember – még ha a természet-szerető fajtából való is – ellepje és túlterhelje a folyót. Ezért csak meghatározott időpontokban lehet evezni a Dráván, előzetes engedély birtokában. Mivel a folyó és a Horvátországgal közös határ nem együtt kanyarog, ezért a túra során többször átevezünk a szomszédba is. Így aki nem tervez külföldi nyaralást, az is elmondhatja, hogy Horvátországban, vízparton nyaralt…

Szerencsére a vízitúrák szervezőiként a lehető legjobb viszonyt ápoljuk a természetvédelmi szervekkel, ezért több lehetőséget is tudunk kínálni arra, hogy bárki kipróbálja, milyen egy igazi drávai vízitúra. Akár evezett már más folyókon, akár itt lesz az első evezőcsapása.
Hat napos programokat kínálunk a Dráván, őrtilosi indulással és drávaszabolcsi érkezéssel (Őrtilos alig több, mint 20 km-re van az M7-es autópályától, Drávaszabolcs pedig 30 km-re Pécstől). A nemzeti park minden táborhelyen tűzrakóhelyeket, padokat és WC-ket épített, így nem lehet panaszunk a sátorozásra.

Ha már tudjátok tervezni a nyaralásotokat, akkor érdemes minél előbb lecsapni az időpontokra. Az egyik turnus
július 19. és 24. között lesz, a másik pedig
augusztus 10. és 15. között,
mindkét esetben előző esti érkezéssel.

Ha azonban mégsem felel meg e két időpont, akkor a nyár korábbi időszakára is tudunk Dráva-túrák kínálni, azonban ezekre (az alábbi) időpontokra csak csoportok jelentkezését tudjuk fogadni. Így ha 15-20 fő együtt szeretne részt venni egy Dráva vízitúrán, akkor a következő időpontokban is rendelkezésetekre állunk:
– jún. 2.-8.
– jún. 8.-14.
– jún. 10.-16.
– jún. 12.-18.
– jún. 14.-20.
– jún. 18.-24.
– jún. 20.-26.
– jún. 22.-28.
– jún. 24.-30.
– jún. 26.- júl.2.
– jún. 28.- júl. 4.
– jún. 30.- júl. 6.
– júl. 4.-10.

Természetesen, ezek a túrák, a csoportok jelentkezése miatt önállóbbak is az előbb említetteknél. Ugyanis a szükséges felszerelés és az engedélyeken túl (amit minden esetben biztosítunk) itt nem szükséges túravezetővel számolni, önállóan evezhettek végig a folyón.

A túra vége felé a táj kissé megváltozik. Bár a folyón semmi meglepetésre nem kell számítani a korábbiakhoz képest, de a bal parton a távolban a Villányi-hegység már távolról jelzi, hogy közeleg a célállomás. És ha még belefér az időbe, az utolsó evezős napot követően akár ki is pihenhetitek a vízitúra fáradalmait a harkányi fürdőben, vagy akár a villányi pincék egyikében…

Részletekért kattints ide: Dráva vízitúra kiírás