Mozgalmas nap volt a mai, 3 túraszervező is megkeresett, hogy a várható árvizek miatt tervezzük át a meglévő Mosoni-Duna és/vagy Szigetköz vízitúra programkjaikat az áradások által kevésbé érintett vizekre, mert a dátumon nehéz lenne változtatni, de a helyszínen könnyebben lehetséges.

A vizitura.hu információi szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Miskolc, Tokaj) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) dolgozói egy részét átcsoportosították a Szigetközbe, hogy segítséget nyújtsanak az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak az árvízvédekezésben. A szigetközi vízügyesek mai eligazításán elhangzott, hogy 20 cm-rel magasabb vízállást várnak a napokban, mint az eddig valaha mért legnagyobb vízszint. A szigetközben jelenleg (2013. június 3. este) ítéletidő van, a felhők szinte a fák tetejénél vonulnak, rendkívül erősen fúj a szél, kb. 8 fok körüli hőmérséklet van.

A megoldás egyszerű, a vízitúrák helyszínének áthelyezése, amit a túraszervezők véleménye szerint sokkal könnyebb megtenni, mint az időponton változtani. Ráckevei (Soroksári)-Duna vagy Bodrog vízitúrát csinálunk nekik helyette. Ezeken a folyószakaszokon nincs árvízvédelmi készültség és az előrejelzések alapján nem is várnak a vízügyes szakemberek jelentős szintemelkedést vagy egyáltalán készültséget.

A Ráckevei (Soroksári)-Duna remek választás, akár kezdőknek is jó szível ajánlható. Nyugodt, szabályzott víz. Megkérdeztük ma a Kvassay és Tassi zsilip üzemeltetőit, holnaptól a zsilipek teljesen le lesznek zárva, a folyó gyakorlatilag állóvíz lesz.

A Bodrogon a normál vízállásnál jelenleg 40 cm-rel magasabb a vízszint, készültség nem várható. Ez egy tavasz végén szokásos vízállás, ilyenkor van a Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi Körzetben is víz, a csatornák jól járhatóak.

A Ráckevei (Soroksári)-Duna és a Bodrog is alkalmas akár egynapos, akár 3-4 napos vízitúrák lebonyolítására, a nyugati országrész árvízveszélyes időszakában bátran át lehet tervezni a már meglévő vízitúra programokat ezekre a nyugodtabb vizekre.