Mihály Tibor vízitúra fotópályázati anyaga bevezetőjében írja: „Egyik szempontom volt, hogy próbáljam bemutatni a különböző méretű vízfolyásokon való evezés szépségeit, nehézségeit. Másik szempontként próbáltam rámutatni arra, hogy ne csak teljesítménytúra legyen, hanem a víz környékén levő természeti szépségeket is fedezzük fel, nézzük meg.” Íme, nézzük!

Vizen kategóriában:

1. kép: Esztergom

2011. augusztusában Nyergesújfaluról indultunk lefelé a Dunán. A nagy ellenszél miatt a szlovák oldalon eveztünk és egyszercsak feltűnt Esztergom: a híd, a bazilika… Szép élmény volt a fokozatos közeledés a városhoz.

2. kép: Lipóti csatorna

A Szigetközben kisebb csatornákat is felkerestünk. Ezek egyike a Lipóti csatorna volt. A kis csatornákon az akadályok teszik izgalmassá az evezést. Itt éppen egy távcsővezeték alatt kellett áthaladni.

3. kép: Vadkacsacsapat

A Mosoni-Dunán Dunaszentpálról felfelé evezve több vadkacsacsapatba „botlottunk”. Érdekes volt, hogy az egyik csapat „V” alakban kezdett előttünk úszni. Meglepett mindenkit, mert ilyet még egyikünk sem látott.

Szárazföldön kategóriában:

4. kép: Fáramászás

Evezés pihenőjében „jól esik” egy kis fára mászás, hogy lábizmaink ne gémberedjenek el. Itt sikerült az áradások során kimosott gyökerű száraz faegyüttes tetejére mászni társunknak, aki diadalmámorban látható.

5. kép: Tanösvény

A Mosoni-Duna Dunaszegi pihenőjéből lehet eljutni a Morotva tavi tanösvényhez. Végigjárása és csodálatos madárvilágának felfedezése tartalmas pillanatokkal ajándékozott meg minket. A tanösvényről a nádasos tóra tekintve láttuk meg ezt a hattyú családot. Amíg a fák engedték követtük őket tekintetünkkel.

6. kép: Teknőzés

A Mosoni-Duna melletti Dunaszentpálon táboroztunk. Sikerült kölcsönbe szerezni egy régi fateknőt, hozzá péklapátokat. Néhány túratársunknak rögtön az evezés jutott eszébe és már tették is a parti vízre a teknőt. „Na ezzel egy nagyot evezünk” – mondták. Ám, érdekes módon a teknő nem mozdult el a vízen. Lehet, hogy nem egymással szemben kellett volna evezniük? Mindenesetre humoros buli volt! A résztvevők vizesek lettek a „nagy evezésben”, a közönség jót mulatott.

Természetben kategóriában:

7. kép: Madárfiókák

A Mosoni-Duna partján a fákra odúkat szereltek. Találtunk olyan odút, amelyet a kismadarak már bitokba vettek. Egy ilyen odúba csak bepillantva láttuk meg a fészket és benne a kis fiókákat. Volt amelyik már a kis csőrét tátogatva ennivalót kért. A természet ilyen közelsége teljesen lenyűgözött mindenkit.

8. kép: Pillangócska

A Mosoni-Dunán egy pihenőben pillangó szállt a kajakra. Majd felszállt és kiváncsian körberepkedte a kajakot, megnézte a csomagjainkat, végül megpihent a kajak szélén. Végig elbűvölve figyeltük légi táncát.

9. kép: Vizitökmező

2011. június végén, a szigetközi túránkon a Mosoni-Duna egyik holtágában láttuk meg ezt a pompás vizitökmezőt, ahol éppen a virágzása kezdődött. Nagy élmény volt nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is.

Fotók, leírások: Mihály Tibor